Flying Solo

En toen was ie er: de eerste scheiding. Er was al een affairette langsgekomen binnen een andere kring, heuse hevige verliefdheid bij weer anderen, ergens op rechts nog knagende twijfel, maar de Grote Veertigersdans van Boem was iedereen tot nog toe ontsprongen. Die allereerste scheiding van een jaargenoot twee weken na huwelijksfeest vanwege plotseling ontdekt dubbelleven tellen we niet mee, die was hors catégorie erg.
De eerste keer in bijna twee decennia alleen haar eigen spullen in dozen stoppen. De eersten van onze kinderen die in twee huizen zullen wonen. De eerste die niet meer getrouwd zal zijn met een man die we al twintig jaar kennen. We zijn allemaal van de leg.

Dus springen we binnenkort allemaal in de auto voor een eerste avond samen aan haar nieuwe keukentafel. Hoe zal het zijn, hoe hard, hoe zacht?
En praktischer, en even terug naar die keukentafel want u kent mij; de helft van de week opeens voor maar één persoon koken – dat wordt wennen. Die keuken an sich bevoorraden, zou dat een kwestie worden van in tranen een aardappelmesje in een Xenos boodschappenmandje gooien? Of juist een niet te stoppen armbeweging waarmee je de halve Duikelman dan maar opgewonden op de toonbank keilt? Ik ging in het kader hiervan eens mijn eigen keuken essentials na. Waar kan ik niet zonder, wat gebruik ik dagelijks en wat zijn de bijzondere extra’s? Dat zou toch een ideetje moeten opleveren wat haar te geven, onze lieve knappe blonde divorcée première…

keuken basics

Dit is wat spul betreft het nulpunt van waaruit ik handel: een antislip snijplank, een ‘groot’ mes en een kleintje, 2 Microplane raspen (ja echt), een Japanse ‘box’ mandoline met nog meer raspen (yay!), een hittebestendige siliconen tang, een digitale weegschaal, en (misschien wel het allerbelangrijkst) een kurkentrekker van mijn fluïde Vindict vrienden. Dan zijn er nog wat minder fotogenieke onmisbaren,zoals in willekeurige volgorde de staafmixer met hakbekertje, de trifecta bonenmolen/espressoapparaat/melkschuimer, en de keukenmachine.

Om over de werkelijke KOOK essentials nog maar te zwijgen – de planken en lades vol specerijen, oliën, pastasoorten en pot- en blikwaar: daarover een andere keer meer!

Geef een reactie