True Love

kip met linzen

Valentijn schmalentijn, maar zelfs als je immuun bent voor uit-het-niets-verzonnen feestdagen is het leuk om stil te staan bij van wie en van wat je nou eigenlijk houdt. Zo heeft hopelijk bijna iedereen wel naasten om ontzettend lief te hebben, en dan kan je snel door naar dingen die minder van levensbelang zijn maar waar je wel vrolijk van wordt of behoefte aan hebt.

Ik hou van:
donkerblauwe truien
noedelsoep
romans van Frantzen, Mitchell, Eggers, Pittard, Steinbeck
kaneel
autorijden
slapende dochters kusjes geven
weggooien
Global messen
Annechien Steenhuizen
camelkleurige jassen
Martha Wainwright’s stem
Beagles
tekeningen van Sarah Jonker
Duitse wijn
kleine bioscopen
stemmen (maar niet in kul-referenda)
winterzon
Parmezaanse kaas
hoofdrekenen
films van Judd Apatow
dunne gouden en dikke zilveren sieraden

en ik hou echt van kip. In sommige opzichten ben ik een nep-kwart-Surinamer, maar kip eten doe ik als de big blaka boys en ik mag dat zeggen want, ja, dus. Surinamers en kip zijn als Schotten en haggis, Spanjaarden en chorizo, Zweden en balletjes. Ik repeteerde ooit met Toneelgroep Oostpool drie weken op Terschelling, waar we een fantastische kok mee naar toe kregen. Elke avond maakte ze minstens vijf gerechten, beter dan menig hoofdstedelijk traiteur en Werner Kolf, grote knappe getalenteerde Surinaamse collega, prikte braaf elke avond venkelsalades en zuurdesembrood mee. Maar aan het eind van die drie weken trof ik hem bekant met ontwenningsverschijnselen onder een dekentje op de bank, prevelend om de kip van zijn moeder. Ik begrijp dat dan.

Gebraden kip! met linzen, pastinaak (weer pastinaak, het kan nog even) en peterselievinaigrette

Voor 2 volwassenen en 2 kinderen:

6 kipdijstukken met of zonder botje. Liefst met vel, maar biologisch zijn die in de supermarkt moeilijk te vinden
ca. 250 gram Puy (of -achtige) linzen, in ieder geval niet stuk kokende
1 sjalot of kleine ui, gesnipperd
1 teen knoflook, gehakt
paar takjes tijm of rozemarijn
1 theelepel rode wijnazijn
500 gram pastinaak, geschild en in frieten gesneden
2 tenen knoflook, ongeschild en geplet
olijfolie om in te bakken
goeie olijfolie
bosje peterselie, gehakt
sap van een halve citroen

Verwarm de oven tot 200 graden. Kook de linzen gaar volgens de aanwijzing op de verpakking, en kook het sjalotje, de gehakte knoflook, azijn en tijm of rozemarijn mee. Bekleed een bakplaat met bakpapier, en hussel in een grote kom de gesneden pastinaak met 1 eetlepel bak-olijfolie, de geplette knoflooktenen en wat zout en peper. Schuif iets boven het midden van de oven en rooster gaar tot je mooie bruine randjes ziet. Verhit in een braadpan 2 eetlepels van dezelfde olie op middelhoog vuur, en braad de kip rondom bruin. Bestrooi met flink peper en zout, doe 2 eetlepels water in de pan, zet het vuur laag en braad/stoof met de deksel op de pan in ca.15 minuten goed gaar. Kijk af en toe of er nog wat vocht in de pan moet, en schraap de aanbaksels los. Maak intussen de vinaigrette door simpelweg 2 eetlepels echt lekkere olijfolie te mengen met het citroensap en de peterselie en wat peper en zout. Serveer de kip overgoten met de vinaigrette, en druppel nog wat goeie olie over de linzen en pastinaak.

Geef een reactie