Post Sportief Honger Syndroom

stamppot bataat met makreel

Een jaar, een herfstvakantie verder. Met voor de eerste keer uitbesteding, in de vorm van een driedaags sportkamp. Dat klinkt bruut voor een kind van vier en één van vijf, zeker  inachtnemend mijn fanatisme aangaande sport, maar het is heel goeiig en ze hoeven heus niet te blijven slapen. Ze rennen de hele dag buiten, ook in de regen, tussendoor is er suikerwater, en ik sta NIET langs de kant om ze aan te moedigen bij knotshockey (?).

Ik zit wel de hele dag ongeveer óp m’n telefoon omdat ik bang ben dat ze een knots tegen hun neus krijgen, en ik probeer vandaag stevige kost te bereiden voor het moment dat mijn volledig doorgedraaide wolfjes joelend en briesend hun ieniemienie sportschoenen uitschoppen en zich hongerig over de tafel storten.

Gister lukte dat niet. Toen stond mijn zorgantenne uit en bevond ik me bij hun thuiskomst nog in het verwarrend voorgeborchte tussen een snelle post-sport maaltijd en zelfgefrutte ricottakoekjes met zoete aardappelfrites plus kool-die-een-uur-moet-marineren-sla. Ik ga niet goed om met veranderingen op het laatste moment, eigenlijk met verandering in het algemeen, dus als ik die ochtend heb bedacht dat dat is wat we gaan eten – knappe jongen die mij dan nog een razendsnelle minestrone in elkaar laat draaien. Terwijl dat is wat ik zou moeten doen.

Maar een uurtje iPad na een hele dag op een nat koud kunstgrasveld moet kunnen, zodat ik mijn ricottazin kon krijgen. En dan ga ik nu op tijd beginnen met hun krachtvoer voor vanavond.

Recept voor stamppot van zoete aardappel met makreel, sojabonen en bosui.

2 flinke zoete aardappels

150 gram gestoomde makreel, geplukt

250 gram gepelde sojabonen vers/diepvries

2 bosuitjes, gesneden

1/2 blokje groentebouillon

olijfolie

Met deze sojabonen bedoel ik edamame, mooie groene boontjes die te vinden zijn bij Aziatische toko’s en perfect als je zoals ik te beroerd bent om tuinbonen te dubbeldoppen. Ik bedoel níet de gedroogde grijze sojabonen uit de natuurwinkel.

Schil de aardappels en snij ze in kleine stukken. Kook ze met het halve bouillonblokje in ongeveer 10 minuten gaar. Handig om te doen in een pan waar nog een stoommand bovenin past, en stoom dan de boontjes de laatste paar minuten mee.  Stamp de aardappels grof, meng de sojabonen erdoor, en de makreel. Bestrooi met bosui en druppel er nog wat goeie olijfolie over.

Geef een reactie