Eitje

spicy gevulde eieren

Nummer 3 van 4 gastblogs voor Jamie Magazine

Vorige week dus American Hustle gezien. Een film precies in mijn straatje. Een jaren zeventig garderobe (van Amy Adams) waar ik stikjaloers op ben (alleen mee weg te komen met een decolleté als dat van Amy Adams), de ijle spacedisco van Donna Summer’s I Feel Love, en jawel, ook het liedje met mijn naam kwam nog voorbij. Dat ene liedje waar tachtig procent van de mensen die ik voor het eerst ontmoet spontaan in uitbarst, en ik dan een beetje ongemakkelijk van word. Dat gevoel kennen de Sofietjes, de Angies, de Roxannes, en uiteraard alle Billie Jeans van de wereld ongetwijfeld ook.

Als kind van genoemd decennium wakkert zo’n film bij mij warme nostalgie aan. Ik herinner me talloze soiréetjes van mijn ouders op hoogpolig tapijt, John Player Special sigaretten in zwarte kokers, het geklingel van ijsblokjes in kristallen whiskyglazen… ja, het waren feestbeestjes die twee. De volgende ochtend struinde ik steevast de salontafel (want die had je toen) af op zoek naar overgebleven nootjes, kaasblokjes met ananas of een verdwaald gevuld ei, en het is niet ondenkbaar dat er ook wel eens een slokje leftover rum-punch tussen heeft gezeten. Gevolg  hiervan is dat ik nu na elk feestje of etentje dat wij geven vrij panisch restjes aan het weggooien of opruimen ben, want kinderen stoppen alles in hun mond waarvan ze vermoeden dat een moeder het zou afpakken. Gister moest ik de oudste al kauwend op iets geels onder een tafel in de bibliotheek wegtrekken, waarna ze het uiteraard snel doorslikte en we nooit zullen achterhalen wat het was – snoep, papier, of een kanarie.

Terug naar die gevulde eieren, want eerlijk gezegd was die nostalgie het laatste zetje dat ik nodig had. Nadat op het afgelopen kerstdiner op school er ook al een moeder mee aan kwam zetten (een moeder die de eigenaar is van Van Kerkwijk nota bene!) voelde ik het eigenlijk al:  Ze Kunnen Weer. En misschien zijn ze nooit weggeweest, maar had ik gewoon oogkleppen op. Nu ga ik rustig zitten wachten tot de garnalencocktail terug komt.

Recept voor gevulde eieren met sojasaus en hoi-sin

Ga uit van 2 eieren per persoon, dit zijn hoeveelheden per vier eieren.

4 biologische eieren

1 theelepel sojasaus

1 eetlepel mayonaise

snufje peper

1 theelepel hoi-sin saus (potje)

1 theelepel sriracha (Thaise hete saus, bij de betere toko te vinden)

plukje verse koriander

Kook de eieren 7 minuten en laat ze daarna schrikken in een kom met ijswater. Pel ze en snij in de lengte doormidden, en schep het eigeel er voorzichtig uit. Meng het eigeel met de soja, mayo, en peper en vul hier de helften mee. Je kunt het mengsel er in lepelen, of een spuitzakje maken van een druk/sluitzakje waar je een hoekje vanaf knipt. Druppel wat toefjes hoi-sin over de eieren, voor de grote mensen ook wat sriracha, en bestrooi met de gehakte koriander.

Geef een reactie