Op Café

tomatensalsa

Toen ik begin twintig was (in de vorige EEUW) werkte ik in een café aan de Amsterdamse Lindengracht. Ik woonde er ook een tijdje boven en dat vonden mensen soms sneu voor mij, maar geloof me, het was geen enkel probleem. De avonden dat men van geluidsoverlast zou kunnen spreken was ik er meestal toch aan het werk, of  droeg ik in een ander café waarschijnlijk zelf bij aan geluidsoverlast.

De zaterdagmarkt op de Lindengracht, alsmede die op de Noordermarkt (om de hoek) is befaamd. Bij omliggende horeca: berucht. Het is de dag van honderden cappuccino’s, tientallen tosti’s,  en eind van de middag de gestage overgang naar bitterballen, bier, en nachos. En de hele dag… kinderen. Heel veel kinderen. Dat de Fristi’s met een rietje je de oren uitkwamen. Met verbijstering zag ik vanachter de espressomachine aan hoe dreumesen over de splinterhouten vloeren kropen, asbakken (jaja, vorige eeuw hè) van tafel zwiepten, of zich laafden aan zompige bierviltjes terwijl hun ouders gezellig bijkletsten. ‘Kunnen die mensen niet gewoon bij elkaar thuís gaan zitten?’ vroeg ik me dan af.

Nou – boontje komt om zijn loontje. Nu heb ik zelf kinderen en vrienden met kinderen, en als zigeuners zwerven we soms door de stad op zoek naar een café waar ons gebroed niemand tot last is. Een tijdje was daar Brasserie Witteveen op de Ceintuurbaan, geheel in de markt gezet als kindvriendelijk. Dat is helaas gesloten – iets met ‘je geeft ze een vinger…’ etc. Op dezelfde plek zit nu het puik uitziende Julius Bar&Grill. En als ik heel eerlijk ben blief ik zelf ook liever een dikke lamsrack dan een kinderpannenkoek en een Fristi, dus daar moeten we gauw maar eens naar toe.

Maar voor wie komend weekend dus inderdaad braaf thuís gaat zitten borrelen met vrienden en kinderen, hier een goed gerechtje.

Nachos met kaas, guacamole, en salsa.

1 zak tortillachips

150 gram geraspte kaas

2 rijpe avocado’s

4 goeie tomaten, zaadjes verwijderd, in kleine blokjes

2 bosuitjes, in ringen

1 bos koriander, gehakt

2 tenen knoflook, gehakt

2 limoenen

zout en peper

1 eetlepel gesneden jalapeñopepers

1 chilipeper, fijngehakt

2 eetlepels sour cream

En weet je wat; sleep er ook maar 2 stronken witlof bij

2 kommen. Prak de avocado’s in één kom. Doe daar ¼  van de tomaatblokjes bij. De rest van de tomaat in de andere kom. Verdeel nu in gelijke hoeveelheden de bosui, koriander en knoflook. Pers boven elke kom 1 limoen uit, meng en voeg naar smaak zout en peper toe. Hou wat apart voor eventuele kinderen en roer daarna de twee soorten peper door beide dips. Snij de onderkanten van de witlof en snij de bladeren los.

Leg een laag tortillachips op een diep bord dat in de magnetron kan. Bestrooi met 1/3 van de kaas. Nog een laag chips, nog een laag kaas, nog een laag chips, enz. Knal steeds 30 seconden in de magnetron (ja hoor, dat kan) tot de kaas gesmolten is of in een gloeiend hete oven als je geen vriend van de magnetron bent. Serveer de chips met dips en wat klodders sour cream, en wissel soms af met een excuusblaadje witlof.

guacamole

Geef een reactie