Smetje

vegakip met aziatische kool.jpg

Één van de vele vele knappe stiefverwanten van Matt is persvoorlichtster bij Het Rode Kruis, en zit het afgelopen jaar diep in de shit. Het 3FM Serious Request thema van dit jaar is namelijk ‘Let’s clean this shit up’, waarmee aandacht wordt gevraagd voor het probleem van kindersterfte door diarree. Ze is al sinds het vorige Glazen Huis is ontmanteld bezig met het project van nu, en onder andere met Eric Corton afgereisd naar Burundi om één en ander in kaart te brengen.

Omdat dat haar vak is gaat ze supergoed om met de giecheligheid die praten over poep toch teweeg schijnt te brengen, en (ik ben trouwens helemaal de draad kwijt hoe het in dit stukje ooit weer over eten te gaan hebben) zijn ze daar vandaag  in Leeuwarden weer gestaag miljoenen aan het binnenharken om dit schrijnende probleem aan te pakken. Hoog op de agenda: handen wassen. Handen wassen handen wassen handen wassen.

Laat ik daar nou net licht obsessief in zijn. En nee, Amsterdam is geen Mutambu. Maar ik ben al sinds jaar en dag een fanatiek ontsmetter van in ieder geval mijn eigen handen en het liefst nu ook van die van mijn naasten, maar die hebben daar een wat normalere opvatting over. Smetvrees, zegt u? Tja. Ik kan wel stellen dat mijn grootste nachtmerrie bewaarheid werd toen ik in een café in Antwerpen jarig werd en de zwerver op het terras mij zijn net bespeelde mondharmonica cadeau kwam doen, “Allez, voor u, speel dan!” kirrend. Verwachtingsvol klampte hij zijn handen samen, mijn vriendin pieste in haar broek van het lachen, en als ik Selina Meyer uit HBO’s ‘Veep’ was geweest had ik gezegd : “I would rather set fire to my vulva”. (Ga dat trouwens allemaal snel kijken, want dat is grappige shit) Maar dat durfde ik natuurlijk niet. Ik deed het, na een onhandig-opzichtige poging het ding schoon te vegen, te doen verdwijnen, íets… En ik ben er nog.

Kom, laten we eten. Recept voor Aziatische koolsalade met Kipstuckjes van De Vegetarische Slager. Serieus – lekkerder dan kip. Misschien niet lekkerder dan in een perfect gegaard sappig biologisch boutje met een knapperig vet velletje bijten, maar wel echt lekkerder dan doorgaans kartonnen kipfilet.

Begin trouwens een uur van te voren met de kool, want die moet even marineren.

½ rode kool, ragdun gesneden

1 winterpeen, geschild en geraspt

dressing :

5 eetlepels sojasaus

1 eetlepel zonnebloem- of raapolie

1 eetlepel sesamolie

2 eetlepels limoensap

1 theelepel honing

1 teentje knoflook, geraspt

1 stukje gember, ter grootte van een pinkkootje, geraspt

Meng alle ingrediënten voor de dressing, hussel door de kool en wortel, en laat afgedekt een uur staan. Maak na een uur de salade af met:

1 bosui, in ringetjes gesneden

1 (punt)paprika

wat gehakte koriander

schijfje limoen

Bak dan in een paar minuten 1 pakje kipstuckjes van De Vegetarische Slager per 2 personen goudbruin in wat zonnebloemolie. Serveer met de salade en eventueel pandan- of jasmijnrijst.

 

Geef een reactie