La Douce France

perentatin

Ik weet niet wat me overkomt. Ik heb al vijf avonden niet gekookt. En wat eten we dan? Verse sardientjes, salades met confit de canard, bietjes met Picodon, knolletjes en wortel in jus de veau, gehaktbrood, boeuf bourguignon, garnalen met zelfgemaakte aïoli, gesauteerde spinazie, courgettesoep, rode mul in Pastis, moules marinières… Alles van de hand van een stoere Amsterdamse cafébaas die met een verbazingwekkend gemak elke avond voor acht volwassenen en vijf kinderen eten op tafel tovert. Je hebt horecabloed of je hebt het niet. En het mooie is; ik mag niet eens helpen! La vie est belle. We eten aan een lange tafel buiten in de Provence, daarna worden er vijf meisjes (!) tusen één en vier jaar oud op bed gelegd, wordt er een batterij babyfoons opgesteld, en dan tot diep in de nacht het namenspel gespeeld. Leg ik graag nog een keer uit.

Overigens heb ik nu vier dagen ge-lowcarbed in Frankrijk. Ik kap ermee. Ik heb geen zin meer om me elke keer dat ze terugkomen van de bakker te verstoppen onder de tafel, kwijlend van afgunst. Ik wil ook vers brood met Nutella.

Toen ik gister een theelepel Nutella attaqueerde, viel me voor het eerst op dat dat dus de vulling is van Ferrero Rocher; het jaren tachtig lievelingschocolaatje van wijlen mijn grootmoeder. Tussen de boterberg en de melkzee moet ergens een grote Nutellaheuvel liggen waar ze bij Ferrero wel raad mee weten. Ter variatie haalde Oma ook wel eens Mon Cheri in huis, maar de vieze kersenlikeur die daarbij over mijn kin droop bedierf toch altijd de pret.

Gister werd hier voor de tweede keer een snelle makkelijke perentatin met gezouten karamel gemaakt, en weet u wat? Vandaag weer.

Recept voor easy-peasy peren Tarte Tatin, gepredikt door Sanne de gastvrouw en uitgevoerd door Romanee de apprentice.

1 kant-en-klare grote lap bladerdeeg

3 peren, geschild en in dunne plakken gesneden

100 gram gezouten boter

1 theelepel goed zeezout

4 eetlepels basterdsuiker

ingevette lage ronde taartvorm van 26 cm doorsnee (dicht, geen springvorm)

Verwarm de oven voor op 200 graden. Verwarm de boter en de suiker in een anti-aanbakpan op halfhoog vuur, en bak daarin de peren in 10 minuten zacht. Laat karamelliseren tot het middelbruin kleurt, en roer het zout erbij. Verplaats de peren naar de bakvorm en drapeer het bladerdeeg eroverheen. Prik er wat gaatjes in en prop de randen een beetje in. Schuif in het midden van de oven. Check na een kleine tien minuten hoe hard jouw oven eigenlijk gaat, en haal de taart uit de oven als het deeg mooi goudbruin is. Pak de vorm stevig vast met een ovenwant, plaats een groot plat bord op de vorm, hand in het midden van het bord, goed aandrukken en in één keer hoppakee omdraaien zodat het bord onder ligt. Zet het bord neer en verwijder voorzichtig de hete vorm. Tataaa; Tatin. Lekker met buitensporig veel crème fraîche.

Geef een reactie