De ballen met je geduld

linzen met feta en vegaballen knolsoep met biet

Bij de Grote Blauwe Supermarkt koop ik avocado’s in een netje van zes, die volgens het bijschrift bedoeld zijn ‘om thuis te laten rijpen’. Dat las ik drie keer als ‘om thuis te laten rusten’ want ik ben moe, en ik wilde ook graag als een avocado even mogen dommelen.
Ik moedig trouwens aan dat op deze manier in ruil voor een prijsvoordeeltje wat geduld van de consument gevraagd wordt. Ik heb niet bovengemiddeld veel geduld, maar de truc is om bepaalde handelingen als gewoonten in te laten slijten. Sigaretten cola light vond ook niemand meteen lekker, en sommige gewoonten ontgroei je met een beetje mazzel gelukkig ook weer. In ieder geval kan je avocado’s (als je ze te pruimen vindt tenminste) dus voor de vòlgende week kopen, en dan weer, en zo steeds een week vooruit. Who needs geduld?!

Verdere bevindingen in de supermarkt: in vleesvervangers zit raar vaak suiker. Ik ben niet dol op vleesvervangers (behalve op Kipstuckjes van de Vegetarische Slager, en je weet wat ik van echte kip vind) maar eet zeker niet elke dag vlees, en de leemte vul ik dan graag op met peulvruchten of kaas. Heel soms haal ik alt-burgers voor de kinderen in huis, maar ik vind het een veeg teken wanneer er suiker aan te pas moet komen om ze eetbaar te maken. Met een koekje, snoep of ijs af en toe heb ik minder problemen, omdat dat tenminste letterlijk en onverbloemd suiker in yo’ face is in plaats van sluipsuiker. Wel probeer ik na intensief etiketten lezen heus eens wat, en zo laat ik vandaag twee recepten zien waarin vleesvervangers een bijrol spelen.

1) Linzen met vegaballetjes en feta en 2) Knolselderij met bietenballenkruim.

1)
ca. 300 gram linzen bereid zoals vorige week! Je ziet, we werken hier ook heel goed restjes en halve verpakkingen weg. Je kan dus ook één keer de hoeveelheden verdubbelen en hier twee keer van koken. Met 750 ml bouillon en een goed stokbrood uit de oven maak je hier een lichte maaltijd van voor 2 à 3 personen van, en voor ons met 2 kleine kinderen is dit ook voldoende.
1 verpakking vegetarische balletjes. Huismerk AH bevatten suiker in de vorm van dextrose en invertsuikerstroop, Tivall niet.
200 gram feta

Met de linzen bereid en het brood in de oven heb je dit in een paar minuten in elkaar geflanst. Balletjes op middelhoog vuur in een drupje olie bakken, bouillon in een kom, paar lepels linzen en de balletjes in kwarten erin, feta erboven verkruimelen, klaar.

2)
1 knolselderij, geschild en in blokken van ca. 3 cm gesneden
1 flinke ui, gesnipperd
2 tenen knoflook, gehakt
1 liter water, net van de kook
11/2  blokje groentebouillon
1 theelepel gedroeg tijm
1 verpakking bietenballen, of AH “deeg voor bietenfalafel
extra: staafmixer
olijfolie om in te bakken

Verwarm in een ruime soep- of braadpan met dikke bodem 2 eetlepels olie en fruit op laag vuur de ui in ca. 8 minuten zacht en glazig. Voeg de knoflook toe en bak nog twee, drie minuten mee, dan het lepeltje tijm erin. Knolselderij in de pan, bouillonblokjes erboven verkruimelen en water uit de koker erbij gieten tot de blokken net niet onder staan (dit wordt dan dikke soep). Kook in ca. 20 minuten de knolselderij tot goed zacht, en bak intussen in een ruime koekenpan de ballen gaar volgens de aanwijzing op de verpakking. Als je het ‘deeg’ hebt, schep dan lepels in de plan en roer en plet en bak het om en om alsof je gehakt bakt, tot het goudbruine randjes krijgt. Pureer (nadat je een blokje hebt getest) voorzichtig met de staafmixer de knolselderij in de pan. Voeg peper en zondig zout toe, schep in kommen en strooi het bietenkruim erover. Serveer met dampend warm brood.

True Love

kip met linzen

Valentijn schmalentijn, maar zelfs als je immuun bent voor uit-het-niets-verzonnen feestdagen is het leuk om stil te staan bij van wie en van wat je nou eigenlijk houdt. Zo heeft hopelijk bijna iedereen wel naasten om ontzettend lief te hebben, en dan kan je snel door naar dingen die minder van levensbelang zijn maar waar je wel vrolijk van wordt of behoefte aan hebt.

Ik hou van:
donkerblauwe truien
noedelsoep
romans van Frantzen, Mitchell, Eggers, Pittard, Steinbeck
kaneel
autorijden
slapende dochters kusjes geven
weggooien
Global messen
Annechien Steenhuizen
camelkleurige jassen
Martha Wainwright’s stem
Beagles
tekeningen van Sarah Jonker
Duitse wijn
kleine bioscopen
stemmen (maar niet in kul-referenda)
winterzon
Parmezaanse kaas
hoofdrekenen
films van Judd Apatow
dunne gouden en dikke zilveren sieraden

en ik hou echt van kip. In sommige opzichten ben ik een nep-kwart-Surinamer, maar kip eten doe ik als de big blaka boys en ik mag dat zeggen want, ja, dus. Surinamers en kip zijn als Schotten en haggis, Spanjaarden en chorizo, Zweden en balletjes. Ik repeteerde ooit met Toneelgroep Oostpool drie weken op Terschelling, waar we een fantastische kok mee naar toe kregen. Elke avond maakte ze minstens vijf gerechten, beter dan menig hoofdstedelijk traiteur en Werner Kolf, grote knappe getalenteerde Surinaamse collega, prikte braaf elke avond venkelsalades en zuurdesembrood mee. Maar aan het eind van die drie weken trof ik hem bekant met ontwenningsverschijnselen onder een dekentje op de bank, prevelend om de kip van zijn moeder. Ik begrijp dat dan.

Gebraden kip! met linzen, pastinaak (weer pastinaak, het kan nog even) en peterselievinaigrette

Voor 2 volwassenen en 2 kinderen:

6 kipdijstukken met of zonder botje. Liefst met vel, maar biologisch zijn die in de supermarkt moeilijk te vinden
ca. 250 gram Puy (of -achtige) linzen, in ieder geval niet stuk kokende
1 sjalot of kleine ui, gesnipperd
1 teen knoflook, gehakt
paar takjes tijm of rozemarijn
1 theelepel rode wijnazijn
500 gram pastinaak, geschild en in frieten gesneden
2 tenen knoflook, ongeschild en geplet
olijfolie om in te bakken
goeie olijfolie
bosje peterselie, gehakt
sap van een halve citroen

Verwarm de oven tot 200 graden. Kook de linzen gaar volgens de aanwijzing op de verpakking, en kook het sjalotje, de gehakte knoflook, azijn en tijm of rozemarijn mee. Bekleed een bakplaat met bakpapier, en hussel in een grote kom de gesneden pastinaak met 1 eetlepel bak-olijfolie, de geplette knoflooktenen en wat zout en peper. Schuif iets boven het midden van de oven en rooster gaar tot je mooie bruine randjes ziet. Verhit in een braadpan 2 eetlepels van dezelfde olie op middelhoog vuur, en braad de kip rondom bruin. Bestrooi met flink peper en zout, doe 2 eetlepels water in de pan, zet het vuur laag en braad/stoof met de deksel op de pan in ca.15 minuten goed gaar. Kijk af en toe of er nog wat vocht in de pan moet, en schraap de aanbaksels los. Maak intussen de vinaigrette door simpelweg 2 eetlepels echt lekkere olijfolie te mengen met het citroensap en de peterselie en wat peper en zout. Serveer de kip overgoten met de vinaigrette, en druppel nog wat goeie olie over de linzen en pastinaak.

Found in Translation

boerenkoolboerenkooldinner

Naast me in het café krijgt een Pools meisje in uitstekend Engels Nederlandse les van een jongen die steeds hoger in mijn achting stijgt. Na de absoluut onmisbare kennis die nodig is om te kunnen vragen Waar De Mayonaise Staat, heeft hij haar net uitgelegd dat het woord ‘er’, hoe klein ook, de zaken ongelooflijk compliceert in onze taal. Het betekent onder andere “there” maar het heeft, zo zegt hij, betrekking op aanwezigheid en niet op lokatie.  Dat vind ik een verdomd goeie verklaring. “There is no coffee here”, laat hij haar vertalen.

“Kunt u mij even helpen?” leest hij voor. “Can you even help me?” oppert ze en zucht er theatraal bij. Nog humor ook. Volgens mij zie ik hier iets moois opbloeien.

“‘Mag ik er even langs’ is polite, so you don’t have to say ‘move bitch’”, en ze schateren het uit. Ja hoor, dat zit wel snor.

Ze vraagt of het belangrijk is dat haar accent niet Russisch klinkt. Nou zegt hij, in dat geval some narrow-minded people will still just think you are Eastern European, which you are, so what can you do. En als ze Duits klinkt? Well, some old people still harbour sentiments about the war, but that is fading.

Kunt u achter aansluiten? Can you insult me later?
Een plas is a small lake. And a rainpuddle. And a measure of urine.

Ze ronden af. Ze wil alleen nog even weten hoe je “Ik spreek geen Nederlands” zegt.

Weer boerenkool, lijkt me wel toepasselijk en onze boerenkool is nu zo mooi. Hoewel Trumpianen natuurlijk zullen doen alsof American Kale First was.
Hele bladeren gevonden, superleuk.

Gebakken [doet alles beter klinken] boerenkool met pastinaak, bonen, en aardappel

400 gram boerenkool, in dit geval blad van de nerf en in grove stukken gesneden
1 teen knoflook, gehakt
olijfolie om in te bakken
500 gram pastinaak, geschild en frieten gesneden
400 gram vastkokende aardappels, schoongeboend, met schil in parten gesneden
1 pot witte bonen van ca. 400 gram, afgespoeld en uitgelekt, wat droog gedept met keukenpapier
paar takjes tijm
goeie olijfolie

Iets bewerkelijker, deze koolbereiding, maar het resultaat maakt dat goed. Verwarm de oven voor op 220 graden. Hussel op een met bakpapier beklede plaat de pastinaak en aardappel met el cheapo olijfolie, zout en peper. Schuif in de oven en rooster gaar met bruine randjes. Breng een pan water aan de kook met flink wat zout, en kook daarin de bladeren 2 minuten, tot ze zacht maar nog wel frisgroen zijn. Bedenk een goeie bestemming voor het kookwater (eieren voor morgen koken?), en schep met een schuimspaan de bladeren in een vergiet. Spoel even onder de koude kraan en wring het water eruit met je handen, dat kan met zulke stevige bladeren. Verhit nog wat bak-olie in een ruime koekenpan op middelhoog vuur, en schep de boerenkool daarin om tot ie wat knapperig is. Schuif de kool een beetje aan de kant, vuur laag, nog een drupje olie in de pan, en verwarm daarin kort de bonen. Haal de groenten uit de oven, leg alles een beetje leuk op een bord en bestrooi met flink zout, peper, en tijm.