ik ga als…

spaghetti andijvie

De komende maand duik ik voor werk twee keer de verkleedkist in. Zo mag ik de ateliers van de fine fleur der Nederlandse kostuumdames natuurlijk niet noemen, maar toch. Terwijl de kinderen regelmatig stilletjes boven rondscharrelen en dan beneden komen als elf (oudste dochter) of Darth Vader (jongste dochter), heb ik zelf nog nooit een rol gespeeld in kostuum-kostuum. En nu: stewardess, bam, politieagente, bam. Wederom rollen van het kaliber nies-en-je-mist-me (althans, als je doorgaans 90 seconden niest) maar wel mèt tekst, dus blijkt maar weer mooi dat die vier jaar toneelschool niet voor niets waren! [Hier past zo’n emoticon die lacht en huilt tegelijk]

Vooral die politieagente wakkert wat meligheid bij me aan, en het eerste wat ik aan de dame van het castingbureau vroeg was “Okee maar wel een gewone agent toch, geen stripper-agent?”…”Nee joh!” lachte ze me uit/toe.

Ga ik dus -godver- toch weer een week geen pasta eten, al lijken beide uniformen me heel degelijk en van robuust verhullende stof gemaakt. De rest van het gezin zal sowieso nergens last van hebben, en eet bijvoorbeeld dit:

Spaghetti met worst, andijvie en uitjes voor 1 volwassene en 2 kinderen want 1 andere volwassene eet sla

220 gram droge spaghetti, volkoren als je wil

2 flinke braadworsten of 3 kleinere

300 gram andijvie, gesneden

250 gram cherrytomaten, gehalveerd

4 sjalotten, gepeld en in dunne ringen gesneden

Olijfolie om in te bakken

1 flinke theelepel mosterd

We werken met drie pannen tegelijk; je kunt het. Hapjes-, koeken- en ruime kookpan. Begin met de sjalotten in de koekenpan. Laag vuur, 2 eetlepels olie, neem gerust 20 minuten om ze mooi te laten caramelliseren. Braad de worsten in de hapjespan op middel-laag vuur in 2 eetlepels olijfolie goudbruin en gaar, in ca. 15 minuten. Doe de laatste 3 minuten daarvan een deksel op de pan, om wat stoom/vocht te genereren. Kook intussen in de laatste 8 minuten de spaghetti in gezouten, ruim water. Schep vlak voor het eind voorzichtig een mok kookwater uit de pan. Haal de worsten uit de pan, snij in dikke plakken en houd warm op een bord onder alufolie of  deksel. Doe de cherrytomaten in het braadvet en zet het vuur hoog. Roer ca.1 minuut om. Giet de helft van de mok spaghettiwater en de mosterd in de pan, en roer de aanbaksels los. Doe de andijvie in de braadpan bij de tomaten en schep op hoog vuur kort om, tot ietwat geslonken. Afgegoten spaghetti erbij, worst, uitjes, zout en peper erover en klaar.