pas du pain

biet en linzen

Dom toeval = Geplande vertrekdatum naar Bourgondische vakantie: de dag nadat de dames van de kleding je een loeistrak kostuum hebben aangemeten.
In de agenda: draaidag binnen 24 uur na terugkomst uit genoemde Bourgogne.

Domme, domme, dikke pech = 8 dagen nee zeggen tegen pain au raisins, pains au chocolat en legio andere pains om vervolgens draaidag in kwestie letterlijk in het water te zien vallen. Geplande tuinscène niet opgewassen tegen vanwege klimaatverandering ontstane orkaan  in Amsterdamse binnenstad midden augustus. (Red de wereld!)

Stond ik daar, croissantweigeraar voor niets, ingesnoerd, drooggetraind, afgeknepen door corrigerend ondergoed, het heel zielig te vinden voor de productiemensen, de tientallen figuranten. Voor mezelf, toen ik hoorde dat de herkansing een volle maand later plaats zou vinden. ‘Tuurlijk joh, ik ga nog wel een maand op dieet’ huil-lachte ik, terwijl visioenen van bladerdeeg voor m’n ogen dansten.

Morgen,  morgen is het zover.
Morgenavond eet ik carbonara.

Ik moet nu van Matt opbiechten dat ik helemaal niet zo zielig was, in die Bourgogne. Dat ik er zelf voor gekozen heb om de boulanger te mijden zodat ik me vervolgens elke dag vanaf 16 u ’s middags aan de Givry en de Mercurey en de Saint-Véran kon laven.
Nou ja okee hoor…

Ik at wel bijvoorbeeld dit.

Linzen met alle kleuren biet, feta en sinaasappel; recept voor jezelf en wie maar mee wil doen.

200 gram linzen die niet stuk koken, bijvoorbeeld Puy AOC, of van Ekoplaza Linzen Dupuis (hahaha)

2 sjalotten, gesnipperd

1 of 2 tenen knoflook, gehakt

olijfolie om in te bakken

½ bouillonblokje

paar takjes tijm

3 leuke, flinke bieten, indien mogelijk geel, roze, wit. Ik moet hier even een lans breken voor de groenteboer op de hoofdstedelijke hoek Da Costakade/Kinkerstraat. Zó goed.

stuk feta, in blokjes

1 sinaasappel

simpele vinaigrette in een kom

Verwarm de oven op 200 graden. Schil de bieten en snij in stukken, meng in een kleine ovenschaal met een lepel niet-bijzondere olijfolie. Zout en peper erover, eventueel nog een platgemepte teen knoflook of twee erbij, en een half uurtje roosteren. Kook water. Fruit in een steelpan op laag vuur de sjalot in een eetlepel olie, een paar minuten, voeg gehakte knoflook toe en tijm. Spoel in een zeef de linzen. Doe ze in de steelpan met het verkruimelde bouillonblokje en anderhalve mok kokend water. Voorzichtig! Kook op laag vuur in ongeveer 20 minuten gaar. Schil de sinaasappel dik boven de kom met vinagrette en snij ook de parten eruit, hak die grof en zet opzij. Roer het sap door de vinaigrette. Check je linzen. Als ze gaar zijn en het vocht is nog niet helemaal opgekookt, giet dan af.

Laat linzen en bieten afkoelen. Meng met de feta, de sinaasappel, en de vinaigrette. Het is geen BLT. Maar prima te doen.